Een andere manier van werken

Gepubliceerd op 8 januari 2020 om 19:33

Succes en omzetgroei. Als beginnende ondernemer droom je ervan. Tot de dag dat je eigen succes je boven het hoofd groeit en je te maken krijgt met groeipijnen… Je onderneming is in korte tijd hard gegroeid met veel nieuwe collega’s. Er zijn heuse afdelingen ontstaan. De hele organisatie leunt zwaar op de medewerkers van het eerste uur, terwijl de nieuwe lichting zoekende is. Hoe houd je overzicht en neem je eventuele frustraties weg?

 

Een professionele organisatie vraagt om een andere manier van werken. Frustraties bij medewerkers voorkom je door hen de ruimte te geven om te groeien. Enkele tips:

 

  • Geef medewerkers de tijd om hun werk te organiseren;
  • Stimuleer medewerkers hun processen helder te maken, af te stemmen en te optimaliseren;
  • Maak iedere afdeling verantwoordelijk voor de eigen processen;
  • Vervang Excel door een professioneel en makkelijker werkbaar systeem. Bijvoorbeeld voor klantenoverzichten, de orderportefeuille, een overzicht met prospects of operationele checks;
  • Houd overleggen concreet en zoek naar structurele oplossingen. Teken bijvoorbeeld processen uit en plak ze aan de muur. Maak complexe situaties inzichtelijk door het aanwijzen van processtappen en mogelijke verbeteringen.

 

Komen de medewerkers er niet zelf uit of vinden ze het moeilijk om processen helder te krijgen? Vraag dan om hulp. Als je onderneming groeit zal ook je werkwijze moeten mee ontwikkelen. Meer mensen is niet altijd de oplossing!