CONTINU VERBETERING

Vaak worden verbeterprojecten zomaar begonnen zonder een goede analyse van het probleem en de oplossing. Een idee wordt opgepakt en de uitvoering wordt begonnen. Maar na een paar weken is het overzicht zoek en ontstaat er onduidelijkheid over de te nemen stappen.

Door een goede probleemanalyse en besluitvorming over de gewenste oplossing is voor iedereen duidelijk wat het effect van de verbetering moet zijn. Dit helpt om de acceptatie te vergroten en zal ook zeker meehelpen om het team enthousiast te houden.

De welbekende PDCA cyclus is een krachtige en bewezen verbetermethode. Een verbetering is niet klaar na een eenmalige actie maar door aanleren van continue verbetering zal het effect van de verbetering toenemen. 

Om te zorgen dat een gekozen verandering goed wordt doorgevoerd is het noodzakelijk goed project management te voeren. Dit is niet zomaar iets wat je erbij doet en ik adviseer iemand aan te stellen die de focus houdt op het project en ervaring heeft met het managen van projecten. Zelfs bij een kleinere verbetering is het noodzakelijk te focussen en de voortgang erin te houden. Het zal echt niet vanzelf gaan.

Voor het managen van projecten kan je een project manager inhuren die conform bewezen methodes het project tot een goed einde zal brengen. Vanuit mijn filosofie over continu verbeteren kan ik project management vaardigheden en methodes ook aanleren aan medewerkers die hiervoor geschikt zijn. Dit is een vrij unieke dienst in Nederland. Door learning by doing wordt de aankomende project manager opgeleid tot iemand die verbeteringen zelfstandig kan doorvoeren zonder het overzicht te verliezen.

Wat past het beste bij jouw organisatie?